Dret de Família

  • A Capella Batlle Advocats ens caracteritzem pel nostre caràcter conciliador, estem convençuts que és la millor solució per tots, especialment pels menors.

És per això que fem el possible per arribar a un acord. Alhora que donem resposta contundent (dins del marc legal i deontològic) als assumptes que requereixen un procediment contenciós.

Intervenim en tot tipus de procediments de família, tant per la via del consens com dels procediments contenciosos.

La feina en equip amb altres professionals ens permet analitzar d’una manera eficaç aspectes tant psicològics com fiscals, mercantils i patrimonials, de gran incidència a l’hora de trobar la millor solució al conflicte familiar.

Serveis professionals en l’àrea de família:

L’assessorament preventiu és essencial. Estem davant contractes preventius, on s’arriben a acords per regular les conseqüències personals i econòmiques pel cas de separació, divorci o del cessament de la relació de parella. Es poden acordar tant abans com després de contreure matrimoni o d’iniciar la relació de parella.

La validesa d’aquests acords està condicionada a que l’interès del menor quedi protegit i, en relació a les qüestions econòmiques i patrimonials acordades entre els esposos/convivents, a que no resultin, al temps de la seva aplicació, greument perjudicials per cap dels dos.

Separació i divorci

Quan es produeix la ruptura de la relació és necessari reorganitzar la vida familiar i adoptar mesures tant en relació amb els fills comuns com mesures econòmiques i patrimonials. Davant d’una crisi familiar, es pot optar per sol·licitar la separació o el divorci. No és necessari iniciar previ procediment de separació per sol·licitar el divorci.Si no hi ha fills en comú o són majors d’edat, es pot tramitar el divorci davant Notari Públic, sense necessitat de procediment judicial.

  • Procediment de comú acord

A Capella Batlle Advocats t’ajudem a trobar un acord global. En els procediments de comú acord els esposos signen un conveni de separació o divorci, en el que queden recollits els acords relatius tant als fills en comú com a les qüestions econòmiques i patrimonials. Conveni que haurà de ser homologat pel jutjat competent mitjançant sentència judicial.

  • Procediment contenciós

Quan no és possible arribar a un acord, a Capella Batlle Advocats defensem els teus interessos i els dels teus fills davant dels Tribunals.

En aquest cas estarem davant d’un procediment contenciós, que s’inicia amb la presentació d’una demanda. Si la situació així ho requereix, també podran sol·licitar-se mesures provisionals coetànies o prèvies per resoldre una situació urgent (com, per exemple, quan un dels progenitors impedeix que l’altre estigui amb els fills durant la tramitació del procediment de separació o divorci, etc.).

En qualsevol fase del procediment contenciós es pot arribar a un acord, i transformar-se el procediment en comú acord. El procediment contenciós finalitza, després de la celebració del judici, amb una sentència judicial que pot ser objecte de recurs davant l’Audiència Provincial corresponent.

Nul·litat eclesiàstica

Els matrimonis celebrats per l’església catòlica poder sol·licitar la nul·litat eclesiàstica o bé la dispensa per matrimoni no consumat, sempre i quan es justifiquin una sèrie de causes taxades pel Codi de Dret Canònic.

No tots els advocats poden assumir la defensa d’una nul·litat matrimonial eclesiàstica. Per defensar aquest tipus de procediments és necessària una formació especialitzada en la matèria i la corresponent acreditació.

A Capella Batlle Advocats estem habilitats pels Tribunals Eclesiàstics, amb la titulació específica requerida, oferim assessorament integral i personalitzat sobre les causes de nul·litat matrimonial i el procediment a seguir i, abans d’iniciar el procediment, estudiem la seva viabilitat. Un cop obtinguda la declaració de nul·litat matrimonial, es pot validar per la via civil per tal que tingui plena eficàcia i així evitar haver d’iniciar el procediment de divorci davant dels tribunals civils.

A Capella Batlle Advocats considerem que els menors són el primer i que, en el moment de la ruptura familiar, és essencial buscar el seu benestar i estabilitat, protegint els seus interessos per sobre de tot.

Potestat parental (pàtria potesta), custòdia  i règim de comunicacions (visites)

Llevat de supòsits molt concrets, ambdós progenitors mantenen compartida la potestat parental (pàtria potestat) dels seus fills. El que significa que, amb independència del sistema de guarda (custòdia) que es fixi, totes aquelles decisions rellevants en la vida del menor hauran de ser adoptades de comú acord entre ambdós progenitors (la elecció del centre educatiu, els tractaments mèdics i psicològics que han de rebre, el lloc de residència habitual dels fills en comú…)

La primera i més important mesura a adoptar en una crisis matrimonial es la guarda dels fills (Custòdia). És a dir, el repartiment del temps dels fills en comú amb els seus respectius progenitors. El nostre sistema legal permet tant la fixació d’un sistema de guarda (custòdia) compartida (sistema de repartiment del temps entre ambdós progenitors  amb els seus fills de manera igualitaria) com custodia monoparental (l’atribució de la cura dels fills a un dels dos progenitors, fixant-se un règim de visites amb l’altre progenitor), obtant per un o un altre, en funció del superior interés del menor.

La comunicació pares- fills és un dret recíproc  (tant del progenitor com del fill) així com també una obligació dels progenitors, que s’ha de preservar. Per això, en cas de fixar-se la guarda a favor d’un sol progenitor, s’ha d’establir un sistema de relacions (visites) amb l’altre progenitor adequat a l’edat del menors i les seves necessitats, així com la disponibilitat del progenitor per tenir cura i atendre.

Davant incompliments en el règim de visites per part d’un dels progenitors, l’altre pot exigir el seu compliment mitjançant  d’un procediment d’execució de sentència.

Reclamacions  i impugnacions de paternitat

Tant la reclamació de paternitat com la impugnació de la paternitat que consta registrada la pot sol·licitar el fill o el pare biològic, essent la prova més concloent la del estudi del ADN. Un cop determinada i reconeguda, neixen els drets i deures inherents a la paternitat.

  • Potestat paretal (Pàtria Potestat) i guarda (custodia)
  • Règim de comunicacions (visites)
  • Prestació d’aliments
  • Drets hereditaris
  • Dret a portar els cognoms dels pares.
Règim de comunicacions (visites) amb avis i família extensa

En ocasions les relacions no són només conflictives entre els progenitors, sinó també amb la família extensa dels fills. El drets els menors a relacionar-se amb la seva família extensa ha suposat que es reguli que també els avis (en el cas de no mantenir relació amb els pares dels néts) puguin sol·licitar un règim de visites.

Al produir-se la ruptura de la parella s’ha de determinar qui queda en l’ús de l’habitatge, s’ha de valorar si continuaran residint els fills menors o bé quin membre de la parella té més necessitat de protecció per atribuir l’ús del domicili.

Sovint l’habitatge és l’únic bé adquirit per la família, el que evidència el gran transfons econòmic de l’habitatge. L’atribució de l’ús serà una qüestió rellevant a resoldre en el procediment de separació o divorci.

Front al dret d’ús existeixen els dret de propietat, que es veuran limitats en cas d’atribució d’ús motiu pel qual els produeixen conflictes d’interessos i existeixen varies fórmules alternatives, com la possibilitat de substituir el dret d’ús de l’habitatge familiar per un altre immoble o per l’aportació d’una quantia mensual per cobrir el lloguer d’un habitatge.

Els pares estan obligats a procurar els aliments en sentit ampli als seus fills menors i majors que encara siguin dependents econòmicament, motiu pel qual en cas de separació, divorci o cessament de parella de fet, s’ha de fixar la forma de contribució a les necessitats dels fills. S’ha de tenir present que inclòs en els casos en els que es fixi la guarda (custòdia) compartida es pot establir una pensió d’aliments.

Els aliments comprenen tot lo indispensable pels fills menors d’edat (alimentació, habitatge, vestit, assistència mèdica, formació) i per establir la contribució dels progenitors als aliments dels fills s’han de valorar les despeses reals dels fills, a les que els progenitors ha d’atendre en proporció a les seves respectives capacitats econòmiques.

Davant l’impagament d’una pensió d’aliments, es pot exercitar una demanda d’execució contra el progenitor deutor, procediment en el que s’acordaran els embargaments que procedeix i s’imposaran les costes al deutor, recuperant despeses processals que suposa la presentació de la demanda.

En un procediment de separació o divorci, a més de les qüestions relatives als fills en comú, s’ha de valorar si la nova situació de ruptura comporta el dret d’un dels esposos a sol·licitar una pensió compensatòria i, depenent del règim econòmic del matrimoni, tindrà cabuda uns o uns altres drets compensatoris i liquidatoris.

  • Pensió compensatòria

En el cas que la separació o divorci provoqui un perjudici a un dels esposos respecte de la situació econòmica que mantenia durant el matrimoni, serà possible sol·licitar a l’altre espòs una pensió per tal de reequilibrar la situació.

La pensió compensatòria podrà ser limitada en el temps, modificada en cas de canvi de circumstàncies que es van tenir en compte al fixar-la o extingida, si concorren les causes previstes legalment, entre elles s’inclou la convivència marital amb una tercera

  • Liquidació règim econòmica matrimonial

Depenent del règim econòmic del matrimoni haurà un tipus de liquidació o un altre.

Al règim de separació de béns regulat a Catalunya, malgrat és característic que son propis de cada espòs els béns que tenien quan van contraure el matrimoni i els adquirits posteriorment, es preveu la possibilitat de fixar a favor d’un dels esposos una compensació econòmica en els casos en els que la cessament de la relació existeixi un increment patrimonial i acrediti que l’espòs que la sol·licita ha treballar per la casa i la cura dels fills comuns substancialment més que l’altre o bé en els seus negocis sense retribució o amb una retribució insuficient.

La liquidació del règim de ganancials comportarà la formació de l’oportú inventari en el moment liquidatori i la adjudicació als esposos igualitària (al 50%) dels bens i deutes que l’integren.

  • Extinció de condomini

La separació o divorci comporta la reorganització també del patrimoni comú familiar i, en moltes ocasions cal deixar de ser copropietaris de l’habitatge que es va adquirir per meitat, així com de la resta de béns immobles dels que puguin ser propietaris.

Així sorgeix la possibilitat de que un dels propietaris s’adjudiqui la finca i compensi a l’altre econòmicament o bé que es passi a la venda a un tercer.

En aquests casos es necessari valorar el cost fiscal que suposarà i analitzar les avantatges de realitzar les adjudicacions en el conveni de separació o divorci.

Actualment existeix un gran número de matrimonis en els que els dos membres de la parella tenen diferents nacionalitats o bé, encara que tenen la mateixa nacionalitat, no resideixen en el seu país d’origen i, en ocasions, la normativa interna de l’Estat de residència no resol els problemes derivats de la crisi familiar, i s’ha d’aplicar la normativa internacional, essent necessària la col·laboració amb advocats en exercici fora del territori nacional.

Quan no ha estat possible arribar a un acord, el procés acaba amb una sentència dictada pel Jutjat de instància. Sentència contra la que es pot interposar recurs d’apel·lació davant la corresponent Audiència Provincial, qui dicta una nova sentència que acaba el procediment llevat de determinats casos que poden ser objecte del recurs extraordinari de cassació, davant del Tribunal Suprem o davant del Tribunal Superior de Justícia, segons correspongui.

A Capella Batlle Advocats donem resposta a tota la problemàtica derivada de la ruptura de la parella, tant procediments de comú acord com contenciosos:

  • Assessorament, negociació i redacció de tot tipus de convenis reguladors de separació, divorci i dissolució de parella de fet.
  • Acords sobre dissolució de règim econòmic matrimonial, dissolució de condomini…
  • Capítols matrimonials, acords prematrimonials, pactes en previsió de ruptura matrimonial
  • Protocols Familiars (especialment dirigits a empresaris de empreses familiars que desitgen establir normes preventives que ajuden a separar l’àmbit familiar i el de l’empresa, garantint la continuïtat de la mateixa).
  • Separació, divorci, cessament de convivència de parelles de fet:
    • Controvèrsia sobre l’atribució de custòdia dels fills comuns (custòdia indivualitzada, custòdia compartida) i els seus efectes.
    • Atribució de l’ús del domicili familiar i repartiment de l’aixovar domèstic.
    • Pensions (aliments, prestació compensatòria, compensació econòmica per raó del treball).
  • Divisió del patrimoni en comú
  • Liquidació de règim econòmic matrimonial (separació de bens, ganancials o altres)
  • Procediments de modificació d’efectes se sentencia (Procediment que es du a terme per modificar els efectes fixats a la sentència anterior, a causa de haver-se alterat substancialment les circumstàncies que van motivar la primera sentència).
  • Procediments derivats d’incompliments de les resolucions judicials: Incompliment del règim de visites; impagament de pensions…
  • Conflictes derivats de l’exercici de la potestat parental (canvi de residència; escola; viatges a l’estranger…).
  • Drets del menor; adopcions, filiació i emancipació.
  • Incapacitats
  • Dret de visita d’avis i família extensa i persones properes;
  • Processos matrimonials internacionals (Custòdia i visites de menors en l’àmbit internacional; incompliments de visites, subtracció de menors; execució de les sentències dictades pels tribunals estrangers a Espanya – Exequator).
  • Processos de filiació, impugnacions i reclamacions de paternitat.
  • Procediments que tramitem en totes les instàncies, des de la primera instància, l’apel·lació i la cassació.